MyBigBakingProject #19 – chleb serowy

Chleb serowyBardzo delikatny chlebek serowy najbardziej smakował nam z truskawkowym dżemem. Był świetną kolacją, ale sprawdziłby się również jako deser.

Chleb serowy:

  • 50 g miękkiego masła + trochę do posmarowania blaszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 g chudego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 torebki proszku do pieczenia – 32 g,
  • 200 ml zimnego mleka + trochę do posmarowania chleba.

Piec rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem i solą, dodać ser i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zimne mleko – zagnieść na gładką masę. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wierzch posmarować odrobiną mleka i naciąć w kilku miejscach dość głęboko. Piec 45 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z pieca odczekać kilka minut – niech chleb wystygnie wraz z piekarnikiem.

Reklamy

One thought on “MyBigBakingProject #19 – chleb serowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s