Zupa świeżości

Zupa wiosennaEhhh taka zupka to definicja wiosny, nowalijek, świeżości i smakowitości (wiem, że już lato, ale wcześniej zapomniałam o tym przepisie). A najpiękniejsze w niej jest to, że jest banalnie prosta oraz że wystarczy kilka składników naprawdę dobrej jakości, by podać rodzince porcje  zdrowej i kolorowej zupki. Przepis zainspirowany recepturą z „Mojego gotowania”.

Zupa świeżości (z moimi zmianami):

  • ok. 1,5 l dobrego bulionu warzywnego,
  • 4 młode marchewki,
  • sól,
  • 1/2 kg bobu z puszki lub świeżego, ugotowanego i wyłuskanego,
  • 1 młody por,
  • 15 dag gotowanej szynki,
  • 10 dag masła,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • cukier,
  • biały pieprz,
  • 1 garść świeżego lub mrożonego groszku,
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany,
  • 1 pęczek koperku.

Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora w krążki, szynkę w kostkę, koperek posiekać. Na maśle podsmażyć delikatnie pora z szynką, liściem laurowym i gałką muszkatołową. Zagotować bulion i wrzucić do niego marchew – gotować tylko do momentu, aż będzie al dente. Wtedy dodać usmażoną szynkę z porem i dusić ok. 5 minut. Na koniec wsypać bób i groszek – doprawić cukrem i białym pieprzem oraz solą. Wmieszać połowę koperku i śmietanę. Gotować 2-3 minutki, nie za długo, żeby warzywa się nie rozgotowały. Gorącą zupę nalać do miseczek i posypać resztą koperku. Podawać np. z grzankami.

Reklamy

2 thoughts on “Zupa świeżości

  1. Dzięki za ten przepis! Straszna ze mnie noga jeżeli chodzi o zupy… Nie gotuję ich praktycznie zupełnie a przecież warto. Wypróbuję Twój przepis 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s