Bruschetty z wątróbką

Bruschetta z wątróbkąBruschetty podbiły moje serce dzięki swej prostocie (i nie mam tu na myśli tylko szybkości ich przygotowywania), dzięki połączeniu faktur i dzięki temu, że to przecież tylko ciepłe kanapki, a jednak chrupiące, pełne aromatu śródziemnomorskie danie, perfekcyjnie pasujące do leniwego popołudnia na balkonie z kieliszkiem chłodnego wina w dłoni… Póki co najbardziej zasmakowaliśmy w klasyce gatunku, czyli bruschettach ze świeżymi pomidorami z bazylią. Mnie osobiście zachwyciły również te z szynką szwarcwaldzką i pecorino. Ale dziś ich toskańska odmiana – z pastą z wątróbki.

Bruschetty z wątróbką:

  • 4 kromki dobrego ciemnego pieczywa (lub kromeczki bagietki),
  • oliwa z oliwek (jak najlepszej jakości),
  • 400 g wątróbek drobiowych,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • sól,
  • pieprz.

Na gorącej oliwie zeszklić posiekane cebulkę i czosnek, następnie dodać wątróbki i dusić aż podroby nie będą surowe, ale nadal jędrne (po przekrojeniu mają być jasno-różowo-szare, bez śladu krwi). Dodać wino, pokrojone drobno oliwki, sól i pieprz – smażyć jeszcze 5 minut, aż większość wina odparuje. Wątróbkę wystudzić i zmiksować w robocie kuchennym z łyżką oliwy na gładką pastę, ew. doprawić solą lub pieprzem.

Kromki chleba szczodrze skropić oliwą i usmażyć z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i posmarować pastą z wątróbki. Udekorować oliwkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s