MyBigBakingProject #17 – chleb kukurydziany

Chleb kukurydzianyTen wypiek był czymś na wskroś altruistycznym. Dlaczego? Bo nie cierpię kukurydzy z puszki i chlebka nawet nie spróbowałam. Inni chwalili, ale zgodnie uznali, że to bardziej ciasto, chlebek deserowy.

Chleb kukurydziany:

  • 2,25 szklanki mąki pszennej,
  • 1,75 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub innych (w oryginale były piniowe),
  • po 3/4 łyżeczki soli, sody i proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 3 jajka,
  • 1,25 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1 puszka kukurydzy (lub 1,5 szklanki mrożonej i rozmrożonej).

Kukurydze odsączyć. Piec rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąki, cukier, orzechy, proszek, sodę, sól. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, jajka i maślankę. Mokre składniki wymieszać z suchymi – tylko chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec delikatnie wmieszać kukurydzę. Ciastem napełnić podłużną formę wyłożoną pergaminem. Piec 40 minut do „suchego patyczka”.

Reklamy

One thought on “MyBigBakingProject #17 – chleb kukurydziany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s