Pierogi ruskie raz!

Ruskie pierogiA nawet dwa razy, bo ruskie pierogi były pyszne na świeżo i na drugi dzień po odsmażeniu na maśle klarowanym. A przepis to połączenie dwóch wyśmienitości – idealnego ciasta pierogowego, do którego doszłam samodzielnie metodą licznych prób i błędów, oraz nadzienia przygotowanego wg szczegółowych instrukcji specjalistki od ruskich, Pani L.  Efektem dzielę się poniżej.

Pierogi ruskie:

ciasto:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 350 g mąki,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda.

farsz:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 4-5 niedużych ziemniaczków (najlepiej starych),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

oraz:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula.

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i zgnieść, po czym odparować i przestudzić.

Mąkę zagnieść z jajkami, oliwą i solą – w razie potrzeby dolać trochę ciepłej wody, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć talerzykiem i odstawić na pół godziny.

Na maśle klarowanym usmażyć na złoto posiekany czosnek i 1 cebulkę. W misce wymieszać zgniecione ziemniaki, twaróg, cebulkę z patelni i porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uwaga! Farsz nie może być mdły, bo inaczej po pierogach.

Na patelni usmażyć na skwarki pokrojony w kostkę boczek i drugą cebulkę.

Następnie wałkować ciasto porcjami, wykrawać kółka i napełniać farszem, zalepiać i gotować w posolonym wrzątku ok. 3-4 minuty po wypłynięciu.

Podawać posypane skwarkami.

Reklamy

8 thoughts on “Pierogi ruskie raz!

  1. Pingback: Pierogi z serem i rodzynkami | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s