Co do obiadu? – surówka z marchewki z rodzynkami i chrzanem

SurówkaOto przepis wygrzebany przez moją Mamę w „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej” Hanny Szymanderskiej. Nie masz pomysłu na orzeźwiający i pachnący dodatek do niedzielnego obiadu? Już śpieszę z pomocą 🙂

Surówka z marchewki z rodzynkami i chrzanem:

  • 4 młode marchewki,
  • korzeń chrzanu – kawałek wielkości kciuka,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki białego wina,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, włożyć do miseczki i zalać winem. Umyte i obrane marchewki i chrzan zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać sokiem z cytryny. Miód wymieszać z solą, skórką z cytryny i olejem. Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Surówkę porządnie schłodzić przed podaniem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s