Pikantne pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsemDziś na szybko.

Pikantne pierogi z mięsem i soczewicą:

ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli.

farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 chili,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól.

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać masło i wodę – zagnieść ciasto – przykryć i zostawić na godzinkę. Soczewicę ugotować do miękkości, w międzyczasie na oliwie usmażyć mięso z cebulką, czosnkiem, chili, papryką, solą i bazylią. Na koniec dodać koncentrat – poddusić chwilę i ostudzić, a następnie połączyć z soczewicą, ew. doprawić.

Ciasto rozwałkować (nieco grubiej niż ciasto w którym jednym ze składników jest jajko) i wyciąć kółeczka. Napełnić je farszem i zlepić w kształt pieroga. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minut po wypłynięciu.

Podawać ze smażoną cebulką lub gęstą śmietaną.

Reklamy

3 thoughts on “Pikantne pierogi z mięsem i soczewicą

  1. Witam
    Pierogi jakoś nigdy nie kojarzyły mi się z daniami szybkimi do zrobienia.To pewnie dlatego, ze jak u mnie w domu robi się pierogi to już bardzo dużą ilość żeby można było cześć zamrozić i ugotować gdy nie chce nam się nic gotować albo nagle pojawi się głodny gość:).
    Może te Twoja pierogi nie wyglądają specjalnie zachęcająco ale patrząc po składnikach muszą być dobre:) Pozdrawiam Dominika

    • Fakt – piękne to one nie są i bardzo łatwo je „przegotować”, ale mimo to polecam 🙂 Poza tym, jeśli ktoś ma inny sprawdzony przepis na bardziej trwałe ciasto pierogowe, to wystarczy wykorzystać tylko pomysł na farsz 🙂

  2. Witam,
    a mnie wlasnie przyciagnal ich widok 🙂
    Jezeli moge cos od siebie poradzic w kwestii trwalosci ciasta bez jaj, to podpowiem, ze ja dodaje 1/2 szklanki utartej na drobnych oczkach dynii. Ladnie skleja i w dodatku nadaje koloru. W tym towarzystwie to nawet moze sie dobrze komponowac.
    Pozdrawiam
    Katya

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s