Błyskawiczna kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku3Kaczkę po pekińsku przyrządza się bardzo długo, ale na szczęście jest Jamie Oliver, który potrafi tak poprzekręcać tradycyjne przepisy, by na ich podstawie skomponować danie zbliżone smakiem, równie efektowne i do tego do zrobienia w 15 minut. Jak łatwo się domyślić dzisiejsza receptura pochodzi z programu „15 minut Jamiego”, pod którego wrażeniem jestem od kilku tygodni. Poniżej przedstawiam już wersję ze swoimi zmianami wynikającymi z braku niektórych składników. Nawet sobie nie wyobrażacie jak fajnie danie wyglądało na stole i ile frajdy sprawiało jego zajadanie 🙂

Błyskawiczna kaczka po pekińsku:

  • 1 opakowanie nudli (błyskawicznego makaronu jajecznego),
  • 2 piersi z kaczki ze skórą lub bez,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • mała sałata lodowa,
  • 4 dymki,
  • 1/2 chili,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki sosu hoisin,
  • sok z 2 limonek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 opakowania fety,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • kiełki brokuła.

Makaron przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu.

Mięso pokroić w 1-2 cm kostkę, wymasować z solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków – usmażyć na chrupko na odrobinie oliwy. Makaron odcedzić i od razu wymieszać z olejem sezamowym.

Na dużym talerzu lub tacy ułożyć łódeczki z sałaty lodowej, w łódeczkach ułożyć porcje makaronu. Pod koniec smażenia kaczki odlać wytopiony tłuszcz i dodać posiekaną dymkę i chili, a także orzechy i sezam oraz miód – chwilkę karmelizować, a następnie posypać kaczką przygotowane łódeczki z makaronem (tak, by żadnej nie ominąć).

W miseczce wymieszać sos hoisin, sok z limonek i zgnieciony ząbek czosnku. Danie na tacy posypać pokrojoną w kostkę fetą, ćwiartkami rzodkiewki, kolendrą, kiełkami i polać każdą porcje solidną łychą sosu z miseczki. Potrawę chcąc nie chcąc należy jeść rękami.

Kaczka po pekińsku2Kaczka po pekińsku1

Reklamy

One thought on “Błyskawiczna kaczka po pekińsku

  1. Pingback: Sałatka z wątróbką na ciepło i tosty po walijsku Jamiego | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s