Grilowane szaszłyki z kurczaka w sosie satay z ognistą sałatką makaronową

Szaszłyki SatayByły trzy powody, by urządzić sobie taką mini-ucztę. No może nawet cztery – po pierwsze mieliśmy gościa, po drugie – nadszedł czas próby dla elektrycznego grilla, którego od tego właśnie gościa dostaliśmy w prezencie ślubnym, po trzecie – przetestowania wymagała także książka Jamiego „30 minut w kuchni”, którą wreszcie sobie kupiłam ( mimo, że wiele przepisów z niej już dawno zrealizowałam) i po czwarte – lubię smacznie zaczynać każdy weekend. W ten oto sposób przygotowaliśmy obłędnie pyszny obiad. Sprawia on wrażenie trudnego, ale to tylko pozory. Przypomnę tylko, że na deser podałam ananasa z miętowym cukrem.

Szaszłyki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka miodu,
  • oliwa  z oliwek,

 

sos:

  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1 chili,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego,
  • sos sojowy,
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru,
  • 2 limonki,

 

dodatki:

  • liście sałaty lodowej,
  • ćwiartki limonki.

 

Kurczaka pokroić w dużą kostkę i nabić na patyczki do szaszłyków.

Do melaksera wrzucić kolendrę, chili bez ogonka i pestek, obrany czosnek, masło orzechowe i sos sojowy, oraz pokrojony w plasterki, obrany imbir, skórkę z limonek i sok z jednej z nich – zmiksować. Sos można jeszcze rozrzedzić odrobina wody i doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Pół sosu przełożyć do miseczki, skropić oliwą i postawić na stole. Resztą sosu posmarować szaszłyki, dodatkowo skropić je oliwą i ugrillować na rozgrzanym ruszcie po 8 minut z obu stron, pod koniec pieczenia posmarować mięso miodem.

Sos Satay

Ognista sałatka makaronowa:

  • 250 g makaronu jajecznego – wstążki np.,
  • 100 orzechów nerkowca,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 chili,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 łyżeczka miodu.

 

Makaron ugotować al dente. W międzyczasie posiekane orzechy uprażyć z miodem i wrzucić do miski. W melakserze posiekać cebulę, chili, kolendrę i przełożyć je do miski z orzechami. Dodać sos sojowy, worcester, 1 łyżkę oliwy, olej sezamowy, sok z limonki – wymieszać, skosztować i ewentualnie doprawić. Odcedzony makaron przepłukać, odsączyć i dorzucić do miski – wymieszać i podawać na ciepło posypane listkami kolendry.

W efekcie na stole powinny się pojawić przypieczone szaszłyki z sałatką makaronową, miseczką sosu satay, listkami sałaty i limonką – wszystko można wtedy łączyć na swoim talerzu, nakładając mięso do liści sałaty, dobierając składniki i doprawiając wg gustu. Tylko nie zapomnijcie o orzeźwiającym deserze! 🙂

Ognista sałatka

Reklamy

One thought on “Grilowane szaszłyki z kurczaka w sosie satay z ognistą sałatką makaronową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s