Szybkie i aromatyczne wytrawne naleśniki

Zapiekane naleśnikiDla lubiących naleśniki w słonej wersji ten przepis będzie idealny. Danie proste i szybkie, kolorowe i lekkie. Do tego szybki dressing i gotowe. A receptura znaleziona w jednym z numerów „Mojego gotowania”.

Naleśniki zapiekane (z moimi zmianami):

  • 4-5 pieczarek,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 6 plastrów gotowanej szynki,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • garść szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 usmażonych wcześniej naleśników,
  • oliwa z oliwek,
  • mały kubeczek jogurtu greckiego,
  • szczypta słodkiej papryki.

Z jogurtu, szczypty soli i papryki zrobić dressing mieszając składniki w miseczce.

Pieczarki i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszać pieczarki, szynkę, ser, szczypiorek, pomidory, sól i pieprz. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć – każdy rulon ułożyć w delikatnie skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą również z wierzchu. Można także posypać naleśniki ulubionymi przyprawami. Podpiec ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z dressingiem lub sosem chili.

Advertisements

3 thoughts on “Szybkie i aromatyczne wytrawne naleśniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s