Łosoś w maśle

Łosoś w maśleŁosoś to zawsze niezawodny pomysł na obiad. Nie znam drugiej tak smacznej i uniwersalnej ryby, która byłaby tak wdzięczna i bezproblemowa w kuchni. Jasne – cwaniakuję, bo używam filetów i nie muszę się mierzyć z tym wszystkim co zrobili za mnie specjaliści, nim łosoś trafił do mojego koszyka. Ale wracając do meritum – łosoś w maśle z młodą marchewką i świeżą bagietką był cudowny i rozpływał się w ustach. Ale jest pewien warunek konieczny – świeża cytryna do skropienia rybki – bez niej ani rusz 🙂

Łosoś w maśle:

  • 3 średniej wielkości filety z łososia,
  • 2 cytryny,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 4 młode marchewki,
  • 1 bagietka.

Łososia umyć, osuszyć i posolić. W dużym, płaskim garnku wymieszać 1/2 szklanki wody z winem, sokiem i skórką z 1 cytryny, utartą na tarce cebulą, bazylią, zielem i listkiem laurowym – zagotować. Do wrzącej delikatnie marynaty włożyć rybę i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Łososia ostrożnie przełożyć na talerze i polać gorącym stopionym masłem oraz posypać posiekaną pietruszką. Do tego podać ugotowaną na parze marchew w plasterkach lub słupkach, kromki bagietki oraz ćwiartkę cytrynki do skrapiania ryby.

Reklamy

3 thoughts on “Łosoś w maśle

  1. nie zgodzę się 😛 łosoś jest pyszny także gotowany na parze z przyprawami czy też pieczony w zalewie (marynacie) ziołowej, bez użycia cytyny 🙂 początkowo też myślałam,że cytyna z łososiem to duet niezastąpiony… okazało się, że czasem warto zaryzykować i pozwolić działać kobiecej intuicji 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s