Zielone curry z kurczakiem i szparagami

Zielone curryWiem, wiem, kolejne curry, ale jak tylko zobaczyłam piękne, chrupiące zielone szparagi i stałam się posiadaczką słoiczka z zieloną pastą curry (dotąd używałam tylko czerwonej), pomysł na obiad był oczywisty. Tym bardziej, że wszyscy troje jesteśmy currymaniakami. Spieramy się tylko w kwestii dodatków. Zatem wybaczcie…

Zielone curry z kurczakiem i szparagami:

  • 2-3 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 marchewki,
  • 2 pędy selera naciowego,
  • 2-3 łyżki zielonej pasty curry,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Kurczaka i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, szparagi w 2-3 cm kawałki (pozbywając się oczywiście stwardniałych końcówek), marchew i seler w plasterki, szczypiorek posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pastę curry, dodać kurczaka i krótko obsmażyć, dodać marchew, ziemniaki i selera i po 5 minutach zalać odrobiną wody (1/2 szklanki) – przykryć i dusić ok 10 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i dalej dusić, aż warzywa będą al dente a kurczak ugotowany. Wtedy dosypać szparagi i  podgotować bez przykrywki, by warzywa pozostały jędrne, a trochę sosu odparowało. Na koniec doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem posypać szczypiorkiem (lub kolendrą). Podawać z ryżem lub pęczakiem lub chlebkami naan.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s