MyBigBakingProject #15 – słone paluchy

Słone paluchyFantastyczne jako popołudniowa przegryzka do przeróżnych dipów i piwka.

Słone paluchy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 300 ml mleka,
  • 10 g cukru,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 20 g soli,
  • 1 żółtko,
  • kminek lub sezam lub mak do posypania.

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odrobiną mąki i cukrem – odstawić na 15 minut. Do reszty przesianej mąki dodać sól, oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę mleka – wyrobić, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na ok. 15-20 części i z każdej uformować owalną bułeczkę.  Gdy trochę podrosną uformować podłużne paluchy i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Znów odczekać kwadrans, posmarować rozkłóconym żółtkiem, posypać kminkiem, sezamem lub makiem. Piec w 220 stopniach aż będą pięknie zarumienione. Ostudzić i zajadać.

Reklamy

2 thoughts on “MyBigBakingProject #15 – słone paluchy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s