Podpłomyki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Podpłomyki z kapustąDziś na szybko 🙂 Zainspirowane „Moim gotowaniem”.

Podpłomyki z kiszoną kapustą i pieczarkami:

ciasto:

  • 45 dag mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ok. 250 ml zimnej wody.

dodatki:

  • 25 dag kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 5-6 pieczarek,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 30 dag gęstej śmietany.

Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę, zawinąć w woreczek i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić na porcje, rozwałkować niewielkie placki grubości ok. 0,5 cm.

Kapustę odsączyć, posiekać. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, boczek w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażyć boczek z cebulką, gdy się zezłoci dodać pieczarki – odparować i dodać kapustę – smażyć 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Każdy placuszek ciasta ułożyć na blaszce, posmarować łyżką śmietany i przykryć kapuścianą smażeninką, oprószyć pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach, aż ciastu zarumienią się brzegi i spód.

Podpłomyki świetnie smakują z sosem chili.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s