Delikatny sernik z truskawkami na czekoladowym spodzie

Truskawkowy sernik3Zdjęcie tego sernika zamieszczone w „Moim gotowaniu” (numerze majowym) wręcz błagało, by odtworzyć takie cudo w domu. I mimo, że truskawki dostępne teraz w sklepach to jeszcze nie te idealne i najsmaczniejsze, postanowiłam wypróbować ten przepis. Niestety deser nie wyszedł tak samo piękny, i żelatyna nie zadziałała tak jakbym sobie tego życzyła (dałam taką w proszku, bo nie miałam w listkach, ale w przepisie podaję tak jak było w oryginale), to truskawkowy sernik bez pieczenia nie zagrzał miejsca w lodówce. Inni wyjadali i chwalili 🙂

Delikatny sernik z truskawkami na czekoladowym spodzie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 5 łyżek masła,
  • 450 ml bitej śmietany,
  • 5 dag migdałów,
  • 5 dag bezów,
  • 1,5 kg truskawek,
  • 4 listki żelatyny,
  • 2 cytryny,
  • 40 dag białego sera (np. z wiaderka),
  • 40 dag gęstego jogurtu,
  • 15 dag cukru pudru.

Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wymieszać z 50 ml bitej śmietany. Migdały sparzyć, obrać i uprażyć na suchej patelni, następnie grubo posiekać i dodać do czekolady. Bezy połamać na mniejsze kawałki i delikatnie wmieszać do czekoladowej masy. Tak przygotowany spód wlać do wyłożonej pergaminem formy (30×25 cm) z odpinanymi brzegami – wygładzić i odstawić na 1 godz.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przeciąć na połówki. Owoce rozłożyć na czekoladowym spodzie pionowo i gęsto.

Truskawkowy sernik2

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odcisnąć. W misce wymieszać ser z jogurtem, skórką startą z cytryn i cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny i 4 łyżkami masy serowej, a następnie z resztą masy i pozostałą bitą śmietaną. Całość delikatnie przełożyć do formy ze spodem i truskawkami. Wygładzić  i wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Przed podaniem odpiąć i zdjąć boki formy. Deser przechowywać w lodówce.

Truskawkowy sernik1

Advertisements

6 thoughts on “Delikatny sernik z truskawkami na czekoladowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s