Komu pierogi? Z cukinią i fetą

Pierogi z cukiniąUwielbiam pierogi. Mogłabym je jeść co tydzień. Ale fakt, że robi się je tak długo i trzeba się trochę pomęczyć przy wałkowaniu bardzo często sprawia, że wybijam sobie pierogi z głowy, odkładając ich przygotowanie na później. Czasem jednak nie mogę się powstrzymać, wpisuję w jadłospis kolejny rodzaj pysznych pierogów i męczę się nad stolnicą licząc na to, że efekt będzie taki jaki lubię najbardziej – miękkie, ugotowane al dente ciasto i dobrze doprawiony farsz. Zapraszam na pierogi w wiosennej odsłonie, czyli z cukinią i fetą.

Pierogi z cukinią i fetą:

ciasto:

  • 2-3 jajka,
  • 250 g mąki.

farsz:

  • 2 małe cukinie,
  • 1 opakowanie fety,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Czosnek posiekać, a cukinię pozbawić nasion i zetrzeć wraz ze skórą na tarce o grubych oczkach, po czym porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać cukinię, oregano i pieprz – dusić 5 minut. Po tym czasie można odlać sok, który puści cukinia. Warzywa przełożyć do miski, ostudzić i wymieszać z pokruszoną fetą, ew. doprawić.

Mąkę zagnieść z jajkami na gładkie ciasto, zawinąć w woreczek i odstawić na 15 minut. Potem już tylko wałkować wykrawać kółeczka, upychać farsz i kleić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok.5-7 minut (trzeba sprawdzić czy ciasto nie jest już surowe).

Podawać z roztopionym masłem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

8 myśli w temacie “Komu pierogi? Z cukinią i fetą

  1. Uwielbiam cukinię, danie zdecydowanie dla mnie.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj odpowiedź do ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi