Uwielbiam pierogi. Mogłabym je jeść co tydzień. Ale fakt, że robi się je tak długo i trzeba się trochę pomęczyć przy wałkowaniu bardzo często sprawia, że wybijam sobie pierogi z głowy, odkładając ich przygotowanie na później. Czasem jednak nie mogę się powstrzymać, wpisuję w jadłospis kolejny rodzaj pysznych pierogów i męczę się nad stolnicą licząc na to, że efekt będzie taki jaki lubię najbardziej – miękkie, ugotowane al dente ciasto i dobrze doprawiony farsz. Zapraszam na pierogi w wiosennej odsłonie, czyli z cukinią i fetą.
Pierogi z cukinią i fetą:
ciasto:
- 2-3 jajka,
- 250 g mąki.
farsz:
- 2 małe cukinie,
- 1 opakowanie fety,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Czosnek posiekać, a cukinię pozbawić nasion i zetrzeć wraz ze skórą na tarce o grubych oczkach, po czym porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać cukinię, oregano i pieprz – dusić 5 minut. Po tym czasie można odlać sok, który puści cukinia. Warzywa przełożyć do miski, ostudzić i wymieszać z pokruszoną fetą, ew. doprawić.
Mąkę zagnieść z jajkami na gładkie ciasto, zawinąć w woreczek i odstawić na 15 minut. Potem już tylko wałkować wykrawać kółeczka, upychać farsz i kleić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok.5-7 minut (trzeba sprawdzić czy ciasto nie jest już surowe).
Podawać z roztopionym masłem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Ja poprosze! Zdecydowanie bardziej mnie kreca niz te tradycyjne 🙂
Pierogi ze szpinakiem i fetą smakują genialnie, ale z cukinia jeszcze nie miałam okazji jeść. Przepis zdecydowanie do wypróbowania !
Uwielbiam cukinię, danie zdecydowanie dla mnie.
Dziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Cudowne 🙂 Dziekuję za udział w akcji 🙂
Fajne! Na pewno do wypróbowania 🙂
Ja też bym nie pogardziła 😀 zajadałabym, aż uszy by mi się trzęsły 🙂 Super!
Oj myślę, ze to musi być smaczne:) Pozdrawiam Dominika
Taki farsz musi być pyszny, wypróbuję w sobotę, zamiast fety dodam ser Bałkański(np.z lidla), jest mniej słony 🙂