Orzechowe kebaby z kuskusem

Orzechowe kebabkiKolejna propozycja z zapomnianej ostatnio przeze mnie książki Raphaele Vidaling  „Spróbuj i wyjdź za mnie” – danie w zasadzie tylko zainspirowane recepturą z książki, co nie zmienia faktu, że obiad był smakowity.

Orzechowe kebaby z kuskusem:

  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej w proszku,
  • 1/2 cytryny (sok i skórka),
  • 30 g orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 2  łyżki sosu sojowego,
  • olej rzepakowy,
  • kuskus,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytrynowy sos chili Tao Tao.

Mięso wyrobić ze startym na tarce imbirem i czosnkiem, suszoną trawą cytrynową, sokiem i skórką z połowy cytryny, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, kminkiem i sosem sojowym. Z masy mięsnej uformować kebabki (można je nadziać na szpikulce lub trawę cytrynową) i usmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Osączyć z tłuszczu i podawać z ugotowanym kuskusem i sosem chili.

Reklamy

One thought on “Orzechowe kebaby z kuskusem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s