Puchate omlety z karmelizowanymi bananami

Omlet z bananamiJuż wspominałam o tym, że niedzielne śniadania są dla mnie bardzo ważne. Tylko w niedzielę bowiem mam czas, by przygotować dla rodziny coś specjalnego do jedzenia na śniadanie. Z pyszną kawą w dłoni i smacznym śniadankiem na stole przyjemnie jest nam celebrować wolny od pośpiechu poranek. Tym razem przygotowałam słodkie śniadanie – puszyste omlety z karmelizowanym w pomarańczowym soku bananem. Mniam!

Omlety z karmelizowanymi bananami:

  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka masła do smarowania patelni.

oraz

  • 3 banany,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka masła.

Banany pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i alkohol – chwilę smażyć, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać banany i delikatnie wymieszać. Całość polać sokiem z pomarańczy (można też dodać skórkę) – chwilę smażyć, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły na mus. Odstawić.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, a na koniec delikatnie dosypać przesianą mąkę – wymieszać tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części, z których usmażyć 3 omlety (z obu stron, na natłuszczonej masłem patelni). Każdy omlet przełożyć karmelizowanymi bananami. Można takie śniadanko udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Reklamy

2 thoughts on “Puchate omlety z karmelizowanymi bananami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s