Pysznie i prosto – curry z kurczakiem

Curry kokosowe z kurczakiemJuż kilka – kilkanaście razy przygotowywałam curry – wegetariańskie, z mięsem, z rybą i wszystkie były bardzo dobre, czasem nawet pyszne. Teraz już właściwie nie korzystam z żadnych przepisów, tylko kombinuję wg własnej inwencji. Tym razem miałam ochotę na mocno kokosowe curry, z delikatnym kurczakiem i koniecznie podane z pęczakiem (jak dla mnie smakuje jeszcze lepiej niż z ryżem czy chlebkami naan). Gdy ma się gotową pastę curry w słoiczku (uważam, że kupna jest całkiem niezła i nie trzeba absolutnie wszystkiego robić samemu i od podstaw, a przynajmniej nie zawsze), to zrobienie takiego gorącego, intensywnego dania to bułka z masłem. A zapach, który przez długi czas jest wyczuwalny w całym mieszkaniu jest niezastąpiony 🙂

Kokosowe curry z kurczakiem:

  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cukinia,
  • 1 duża marchew,
  • 2 pędy selera naciowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 2-3 łyżki pasty curry (u mnie czerwona),
  • 1/2 kalafiora,
  • 1 garść natki pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ew. ostra papryka w proszku.

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cukinię pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pokroić także marchew, selera, cebulę w piórka, a kalafiora podzielić na różyczki. Na oleju podsmażyć pastę curry, po chwili dorzucić cebulę i mięso. Gdy lekko się zezłocą dodać seler, marchew i kalafiora – smażyć 5-6 minut. Na koniec dodać cukinię i całość podlać wodą (ok. 1/2-1 szklanki). Danie przykryć i dusić, aż warzywa będą al dente. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Następnie dolać mleko kokosowe i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem – wymieszać i gotować ok. 5-10 minut, aż smaki się połączą i zrobi się przyjemny sosik. Teraz wystarczy już tylko doprawić curry pod własny gust, ew. dosypać ostrej papryki i już. Można także curry zagęścić – jak kto lubi.

Podawać z natką pietruszki lub kolendry, pęczakiem ugotowanym al dente, lub z ryżem.

Reklamy

2 thoughts on “Pysznie i prosto – curry z kurczakiem

  1. Zgadzam się, że curry to cudowne danie, sam właśnie na blogu zamieściłem przepis 🙂
    A co do zapachów, zapachy kuchni indyjskiej niech się utrzymują w mieszkaniu jak najdłużej 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s