MyBigBakingProject #13 – chlebek buraczany z kminkiem

Chleb buraczanyNasza szczęśliwa Trzynastka, czyli chlebek buraczany, którego smak bardzo trudno mi opisać – ani wytrawny, ani całkiem słodki. Bardzo specyficzny i smaczny. Upiekłam go na Wielkanoc i polecam.

Chlebek buraczany z kminkiem:

  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka puree buraczanego (startych i odsączonych surowych buraków),
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • kakao do posypania – moim zdaniem niepotrzebne.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Roztrzepane jajka połączyć z cukrem, śmietaną i burakami. Mokre składniki wlać do suchych, dodać olej i przyprawy – wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki (23×9 cm). Przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godziny w 160 stopniach. Pod koniec zdjąć folię, by chlebek się zarumienił. Gdy patyczek wetknięty w chleb jest suchy, należy go wyjąć i posypać kakao (powtarzam, że wg mnie to zbędna czynność). Chlebek wystudzić przed podaniem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s