Aromatyczne pakunki z ciasta francuskiego na otwarcie kuchni :)

Pakunki3Nowe otwarcie wyremontowanej kuchni wymagało specjalnej oprawy. uznałam, że szampan to za mało i, że trzeba przygotować coś jeszcze. W rezultacie powstały bardzo aromatyczne i sycące pakunki z ciasta francuskiego wypełnione kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Cud – miód i obżarstwo! Kuchnię uważam za otwartą! 🙂

Pakunki z ciasta francuskiego z kurczakiem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewą ziołową,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mrożony lub świeży szpinak – ok. 1,5 szklanki, ale właściwie to ile kto lubi,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 jajko.

Kurczaka pokroić w kostkę, pomidory i czosnek posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju spod pomidorów delikatnie usmażyć czosnek, dodać pomidory i kurczaka – usmażyć na złoto, posolić i popieprzyć.  Na koniec dorzucić szpinaki i wymieszać, po 2 minutkach wyłączyć ogień (ew. dodatkowo doprawić). Gdy tak przygotowany farsz przestygnie można go nakładać na ciasto francuskie (ciasto uprzednio podzielić na 3 prostokąty, w każdym prostokącie pozostawić nienaruszony środek, a prawą i lewą stronę naciąć w poziome pasy – widać to na zdjęciu).

Pakunki2

Na farszu pośrodku ciasta ułożyć odrobinę sera i zawinąć boczne paski ciasta naprzemiennie, tworząc pakunek. Pakunki przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.

Pakunki idealnie smakowały na ciepło z sałatką z buraczków.

Pakunki1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s