Gofry kakaowe

Gofry kakaoweJaka szkoda, że takie dopieszczone śniadanka jemy tylko w weekendy… A może właśnie dobrze, bo gdybyśmy codziennie mogli zajadać rano ciepłe gofry, naleśniki, grzanki i drożdżóweczki, po pierwsze te smakołyki szybko, by nam obrzydły, a po drugie tych kilka dodatkowych zimowych centymetrów w talii zamieniłoby się w kilkanaście.

Jednakże dziś mowa o niedzielnych gofrach o smaku kakaowym, przybranych bitą śmietaną i rodzynkami. Pychota!

Gofry kakaowe:

  • 50 g masła,
  • 280 ml mleka,
  • 25 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 15 g kakao,
  • 150 g mąki,
  • szczypta soli,
  • bita śmietana i rodzynki do podania.

Stopione masło wymieszać z kakao, żółtkami, cukrem i mlekiem. Dodać przesianą mąkę i zmiksować, odstawić na kwadrans, by odpoczęło. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Na rozgrzany ruszt gofrownicy nakładać porcje ciasta i smażyć chrupiące gofry. Podawać np. z bitą śmietaną i rodzynkami.

Advertisements

3 thoughts on “Gofry kakaowe

  1. Jak już dawno gofrów nie jadłam, uwielbiam z owocami i bitą śmietaną(kupuję ostatnio w lidlu, szybko się ubija), może na majówce zjem z budki nad morzem:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s