Tortilla catalana, czyli hiszpański biszkopt z patelni ;)

Tortilla catalana2Moja długa nieobecność spowodowana była trwającym tydzień remontem mojego królestwa. Teraz gdy została nam już tylko tzw. wykończeniówka, mogę ponownie z ochotą i zapałem wrócić do gotowania (wierzcie mi – nie ma nic gorszego od przygotowywania posiłków w biegu, między malowaniem rurek, a czyszczeniem fugi, gdy patelnie wyniesione są do jednego pokoju, lodówka stoi na środku kuchni, a makaronu trzeba szukać gdzieś w sypialni, natomiast talerze walają się z pędzlami i szpachelkami – okropność!). Gdy teraz patrzę na moją piękną nową (a właściwie odnowioną) kuchnię w głowie wirują mi kulinarne pomysły świeże niczym położona przed momentem tapeta.

Ale wracając do tematu – dziś coś niespodziewanego, wygrzebanego w starej książce kucharskiej Macieja E. Halbańskiego „Potrawy z różnych stron świata” (rok wydania – 1984 – czyli mnie nie było na świecie, naszym rodzicom słówka „chorizo”, „parmezan” czy „szynka parmeńska” niewiele mówiły, a jeden z rozdziałów poświęcony jest kuchni jugosłowiańskiej). A zatem – tortilla catalana – omlet kataloński – potrawa idealnie pasująca do czytanej teraz przeze mnie katalońskiej książki „Wyznaję” Jaume Cabre. I uwaga – warto mieć pod ręką dużą patelnię, gdyż ubite ciasto ma zaskakującą objętość, a przygotowywanie potrawy przypomina robienie biszkoptu 🙂

Tortilla catalana (z moimi zmianami):

  • 5 jajek,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • oliwa z oliwek,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Pomidory sparzyć, obrać, wydrylować i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Na oliwie usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie partiami dodawać pieczarki i smażyć, aż się zezłocą. Dodać paprykę i pomidory – smażyć 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień i tak przygotowany farsz wymieszać z sokiem z cytryny (będziecie w szoku jak sok wyostrzy wszystkie aromaty).

W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (można dla ułatwienia dodać szczyptę soli). Powoli dolewać żółtka i dalej ubijać. Przygotowane ciasto podzielić na 3-4 porcje i każdą z nich smażyć na posmarowanej oliwą dużej patelni (najpierw z jednej, potem z drugiej strony). Gdy tortilla jest już odwrócona na patelni należy nałożyć na nią farsz, złożyć na pół i przełożyć na talerz.

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Lekki, puchaty i pachnący obiad gotowy!

Tortilla catalana

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s