Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy

Pierogi z soczewicąPonieważ na zewnątrz wciąż mrozy, wiatr i ogólna beznadzieja (wybaczcie pesymizm, ale się przeziębiłam), na naszym stole cały czas królują potrawy raczej ciężkie, sycące i rozgrzewające – zupy-kremy, gulasze, mięso i pierogi. Te dzisiejsze są z soczewicą, którym śródziemnomorskiego smaczku dodały suszone pomidory. Zainspirował mnie ten przepis.

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy:

Farsz:

  • ok. 200 g soczewicy czerwonej,
  • 1 czerwona cebula + 1 do zrobienia omasty,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • garść albo dwie suszonych pomidorów,
  • oregano,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa ze słoiczka z pomidorami.

Ciasto:

  • 400 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku.

Do miski wsypać mąkę i sól, dolać olej i stopniowo wrzątek – wymieszać ciasto łyżką (nie należy się przejmować tym, że robią się grudki). Odstawić ciasto na chwilę, by przestygło. Gdy da się je już ugniatać dłońmi bez ryzyka poparzeń, należy je przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrobić – ciasto jest gładziutkie, ciepłe i miękkie. Ciasto wałkować, wykrawać kółeczka i pakować do nich farsz.

Farsz: soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów. Do soczewicy dodać cebulę, pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Tak przygotowanym farszem napełniać pierogi i gotować je ok. 3-4 minuty.

Gorące pierogi polewać omastą z czerwonej cebuli (posiekana drobno cebulka usmażona na maśle klarowanym).

Reklamy

3 thoughts on “Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy

  1. ja właśnie zbieram się do zrobienia pierogów z soczewicą, ale to już chyba po świętach 😉 Super pomysł z dodaniem suszonych pomidorów, musiały idealnie pasować do soczewicy 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s