Zupa „błotna”

Zupa błotnaChociaż zupa kolorem i konsystencją przypominała rzadkie błotko, to w smaku była bardzo aromatycznym, dobrze przyprawionym, pachnącym cytryną kremem szpinakowym z soczewicą. Na męczące nas ostatnio mrozy to super rozwiązanie obiadowe.

Zupa „błotna”:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • sok i skórka z 2 dużych cytryn,
  • 1 łyżeczka roztartego kuminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanki mrożonego szpinaku,
  • olej rzepakowy,
  • czosnek granulowany,
  • papryka słodka.

Soczewicę ugotować z liśćmi laurowymi w bulionie (u mnie trwało to ok. 6 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę i pokrojony w kostkę seler. Warzywa posypać kuminem, solą, pieprzem i kolendrą. Gdy całość się zeszkli przełożyć zawartość patelni do ugotowanej soczewicy. Dodać sok i skórkę z cytryny i szpinak – gotować ok. 15 minut. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, wyłączyć ogień, odstawić do przestygnięcia, wyrzucić liście laurowe i zblendować zupę na krem (można dolać trochę wrzątku jeśli zupa wyjdzie za gęsta). Zupę ponownie podgrzać i koniecznie doprawić – papryką, czosnkiem, solą, pieprzem.

Podawać np. z grzankami z oliwą lub olejem rzepakowym.

Reklamy

2 thoughts on “Zupa „błotna”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s