Zapiekanka ziemniaczana dauphinois

Zapiekanka douphinoisChoć naszą zapiekankę zjedliśmy jako lekką, bezmięsną obiadokolację, to uważam, że dauphinois byłoby świetnym dodatkiem do obiadu z mięsem w roli głównej. Gdy kolejny raz przypomni mi się przepis na francuską zapiekankę ziemniaczaną, postaram się połączyć ją z jakimś pysznym, aromatycznym mięsiwem.

P.S. Zdjęcie kiepskie przez brak odpowiedniego światła… 😦 Ja chcę już wiosnę i lato!!!

Zapiekanka ziemniaczana dauphinois:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek lub kawałek masła,
  • 1 kubeczek gęstej śmietany,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1-2 szklanki startego żółtego sera np. goudy.

Ziemniaki obrać i pokroić w robocie kuchennym na bardzo cienkie plasterki. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podgrzać ziemniaki z cebulą, obficie posypać solą i pieprzem. Po 2 minutkach wlać śmietanę, dodać listki laurowe, zgnieciony czosnek, starty ser i tymianek – wymieszać delikatnie. Zawartość patelni przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i zalać wrzątkiem (tak by ledwo przykrył warzywa) – wyrównać. Przykryć i piec w 220 stopniach, aż ziemniaki będą ugotowane (ok. 45 minut). Pod koniec odkryć zapiekankę, by się przyrumieniła.

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek.

Reklamy

3 thoughts on “Zapiekanka ziemniaczana dauphinois

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s