MyBigBakingProject #8 – bułeczki „kocie łapki”

Kocie łapkiUrocze prawda? Przygotowane specjalnie dla najmłodszego członka rodziny – Zośki – pręgowanej kociczki mojego chrześnika. Myślałam, że nigdy nie polubię żadnego kota, i na pewno nie miałam zamiaru tolerować obecności znienawidzonego zwierzaka w swoim domu. Ale fakt faktem – Zosia jest słodka 🙂 Więc dla niej -” kocie łapki” raz! Może jednak przekonam się do kotków…

Bułeczki „kocie łapki”:

  • 100 g mąki razowej żytniej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7-8 g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • oliwa z oliwek,
  • ew. ziarna sezamu,
  • dowolne sosy/dipy do podania.

W misce wymieszać mąki, drożdże, sól i przyprawy. Dodać nieco wody (ok. 1/2 szklanki) – zagnieść elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić na 1-2 godziny.

Ciasto raz jeszcze wyrobić i podzielić na 16 części. 4 z nich odłożyć, a z pozostałych uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Z odłożonego ciasta zrobić 36 małych kuleczek i dokleić po 3 do każdej większej kulki (można sobie pomóc odrobiną wody w roli kleju). Przygotowane „łapki” odstawić na 30 minut, a następnie posmarować lekko oliwą(można też posypać „łapki” sezamem) i piec w 200 stopniach ok. 15 minut, na ciemnozłoty kolor.

Podawać z ulubionymi sosami.

Kocie łapki2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s