Chili dogi Gordona Ramsay’a

Chili-dogsZawsze chciałam spróbować tego typu hot dogów. Więc gdy trafiłam na przepis Ramsay’a, pozostało jedynie go sobie przetłumaczyć i już. Z całego dania najbardziej smakowała nam karmelizowana cebulka – obłędna i zabójczo prosta. Takiemu fast foodowi mówię TAK! (choć wypadałoby już przerzucić się na ciut lżejsze jedzonko…).

Chili dogi (z moimi zmianami):

  • 2 podłużne bułki,
  • 50 g startego sera (u mnie havarti),
  • 2 parówki dobrej jakości,
  • posiekany szczypiorek.

Chili:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 posiekana mała cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżeczka sosu Worchestershire,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • odrobina cukru pudru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Karmelizowana cebulka:

  • 2 posiekane czerwone cebule,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sól,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Najpierw chilli: na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulkę, dodać czosnek, a gdy będą miękkie dodać roztarty kumin. Po 2 minutkach przyprawić całość chili w proszku i wymieszać.  Dodać rozdrobnione widelcem mięso i dusić, aż przestanie być surowe. Gdy mięso zacznie się ładnie przysmażać dodać koncentrat pomidorowy, sos Worchestershire, oregano, cukier puder, pomidory z puszki, sól i pieprz – dusić 20 minut. Przed podaniem ew. doprawić.

Karmelizowana cebulka: na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane czerwone cebule, doprawić porządna szczyptą soli i delikatnie smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut, aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Gdy cebula będzie już złota i bardzo miękka dodać cukier i ocet balsamiczny. Podnieść temperaturę i skarmelizować cukier. Gotować przez 5 miunt, do momentu odparowania płynu. Cebula powinna być słodka, połyskująca i klejąca. Ew. doprawić.

Gdy wszystko już będzie gotowe, ugotować parówki i podgrzać bułeczki. Teraz wystarczy już tylko każdą bułkę naciąć wzdłuż, ułożyć w nich cebulkę, ser, parówki, po 2 łyżki chili, a na koniec chili dogi posypać szczypiorkiem.

Advertisements

3 thoughts on “Chili dogi Gordona Ramsay’a

  1. Ja raczej zostanę przy tradycyjnych hot – dog’ach:) No fakt na wiosnę wypadałoby jeść lżejsze i bardziej „witaminowe” dania. Mam nadzieję, ze niedługo coś takiego nam tu zaprezentujesz:) Pozdrawiam serdecznie Dominika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s