Ciasteczka z melasą i imbirem

Ciasteczka z melasąPonieważ po nieudanym czarnym chlebie rosyjskim został mi prawie pełen słoik melasy, musiałam znaleźć jakiś inny sposób na jej wykorzystanie. Przyznaję, że dotąd nigdy nie używałam melasy, nie wiedziałam jak ona smakuje i jak jej używać. Postawiłam więc na dość bezpieczne rozwiązanie – ciasteczka. Przepis idealny znalazłam tutaj, a poniżej przedstawiam efekty niedzielnego pieczenia.

Ciasteczka z melasą i imbirem (z moimi zmianami):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 100 g kandyzowanego korzenia imbiru,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru muscovado,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 1/3 szklanki melasy,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • cukier biały – ok. 1/3 szklanki – do obtoczenia ciasteczek.

Mąkę wymieszać z sodą, solą, brązowym cukrem, imbirem mielonym i cynamonem. Dodać masło, jajko, mleko, pokrojony w małą kostkę imbir oraz melasę – wymieszać. Z ciasta uformować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w białym cukrze, ułożyć na blaszce i wstawić do lodówki na kwadrans. Płaskim spodeczkiem rozgnieść delikatnie kulki ciasta, by powstał kształt okrągłych ciastek.

Piec ok. 12 minut w 190 stopniach.

Ciasteczka z melasą2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s