Taka rybka, że aż miło popatrzeć

PstrągOkrasy2Nie po raz pierwszy sięgnęłam po przepis z ulotki Lidla. Osobiście uważam akcję Pascala/Okrasy za nader udaną. Tak samo jak polecane przez nich pomysły. No, ale przejdźmy do rzeczy – dziś przedstawiam coś bardziej ekskluzywnego niż zwykle, czyli pstrąga łososiowego w papilotach na puree z selera.

Pstrąg łososiowy w papilotach na puree z selera (z moimi zmianami):

  • 3 kawałki pstrąga łososiowego bez ości i skóry,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 100 g pora pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 15 g świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 duży korzeń selera,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 100 g masła,
  • 100 ml białego wina.

W rondlu rozpuścić 1 łyżeczkę masła i łyżkę oliwy, dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz seler. Posypać solą i pieprzem – dusić 3 minuty, często mieszając. Dodać kilka listków bazylii i zalać warzywa wrzątkiem (do poziomu warzyw). Gotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem, doprawić i odstawić.

W moździerzu utrzeć ziele angielskie, sok i skórkę z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli.

Rybę z z obu stron posypać solą, pieprzem i posmarować marynatą z moździerza.

Pokrojony por wymieszać z łyżką oliwy, kilkoma listkami bazylii, imbirem, solą i pieprzem.

Każdy kawałek ryby położyć na sporym kawałku pergaminu. Na rybie ułożyć plasterki z drugiej połówki limonki i sałatkę z pora. Dookoła ryby ułożyć kawałki masła. Z pergaminu zrobić kopertę, do ryby nalać trochę wina i każdy z papilotów szczelnie zawinąć, kładąc na blaszce sałatką z pora do dołu.

Tak przygotowane ryby piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

W międzyczasie podgrzać puree. W miseczce zblenderować resztę bazylii z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką miodu, płaską łyżeczką musztardy Dijon, odrobiną oliwy i solą.

Na talerz nałożyć puree, na nim odpakowaną rybkę. Udekorować sosem bazyliowym i listkami bazylii.

PstrągOkrasy1

Reklamy

One thought on “Taka rybka, że aż miło popatrzeć

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s