MyBigBakingProject #7 – rogaliki z serem i miodem

Rogaliczki3To może niezbyt skromne, ale spójrzcie na te zdjęcia – czy tym rogaliczkom można się oprzeć? Nam się to nie udało. 32 sztuki słodkich i pięknie błyszczących smakołyków zniknęły w ciągu jednego popołudnia. A co jest ich największym atutem poza smakiem i wyglądem? Są całkiem łatwe w robieniu.

Rogaliki z serem i miodem:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 2 jajka,
  • kilka kropel olejku waniliowego.

nadzienie:

  • 300 g zmielonego tłustego twarogu (może też to być serek z wiaderka),
  • 1 żółtko,
  • 100 g cukru (można dać mniej),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie i odcedzonych).

oraz:

  • 1 białko do smarowania rogalików,
  • miód do smarowania rogalików.

Rogaliczki1

Nadzienie: żółtko utrzeć z cukrem, dodać twaróg i cukier waniliowy, a gdy masa będzie już gładka dorzucić rodzynki i wymieszać.

Ciasto: drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru i 5 łyżek mąki – wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10 minut). Żółtka utrzeć z resztą cukru i olejkiem waniliowym. Do miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn drożdżowy, dodać resztę ciepłego mleka, masę żółtkową, roztopione masło i porządnie zagnieść. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).

Ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 części i każdą z nich, po kolei wałkować na podsypanej mąką stolnicy w okrągłe placki. Placek przeciąć na pół, potem na ćwiartki, i na ósemki (ma powstać 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę nadzienia serowego, i zawinąć rogalika (szersza część trójkąta w stronę węższej). Zacisnąć rogi ciasta, by nadzienie nie wypływało i uformować kształt półksiężyca. Tak postępować z wszystkimi porcjami ciasta drożdżowego.

Rogaliczki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem – piec ok. 25 minut w 160 stopniach. W połowie pieczenia rogaliki posmarować rozmąconym białkiem.

Po upieczeniu, ciepłe jeszcze rogaliczki posmarować miodem. Deser jest wspaniały zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Rogaliczki2

Reklamy

One thought on “MyBigBakingProject #7 – rogaliki z serem i miodem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s