Leśne risotto z kaczą piersią

Risotto z kaczkąDzisiejszy przepis  łączy w sobie 3 różne elementy – wspaniałe risotto bianco, czyli moją podstawę każdego risotto, świetnie doprawioną mieszankę grzybów leśnych oraz soczystą pierś kaczki. By wyjaśnić jak powstała cała potrawa odsyłam zainteresowanych do przepisu na risotto z leśnymi grzybami. A gdy już ktoś skusi się na takie danko, polecam dodać do niego usmażoną pierś kaczki. Jak ją przygotować? Nie ma nic prostszego.

Kacza pierś do risotto:

  • 2 piersi kaczki (my wolimy bez skóry),
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka oliwy.

Piersi umyć, osuszyć i wmasować w nie sól i dużo pieprzu ziołowego oraz ziół prowansalskich. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i ułożyć na niej mięsko. Od góry przycisnąć czymś ciężkim (moździerzem, garnkiem z wodą). Smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut z jednej strony, a potem 10-15 z drugiej. Kaczkę zdjąć z patelni, dać jej odpocząć w ciepłym miejscu przez 5 minut, pokroić w plastry i podawać z risotto.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s