Okrasowa zupa gulaszowa

Zupa gulaszowaZ moimi zmianami zupa Pana Okrasy wyszła naprawdę super. Świetnie rozgrzewała i syciła nawet najbardziej wygłodniałe brzuchy 🙂

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką:

  • 3 cebule,
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 czerwone papryki,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 20 g korzenia imbiru,
  • ok. 700 g mięsa wołowego na gulasz,
  • 20 g masła,
  • 10 g kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • słodka wędzona papryka w proszku,
  • olej rzepakowy,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 g mąki,
  • ew. listki natki pietruszki.

Trzy papryki przekroić na połowy, wyrzucić gniazda nasienne, wysmarować papryki olejem i piec w 190 stopniach, aż skórka zacznie pękać. Warzywa wyjąć z pieca i od razu wrzucić do reklamówki i szczelnie zawinąć. Po 15-20 minutach można ją już obrać i pokroić w kostkę.

Osuszone mięso pokrojone w kostkę wymieszać z solą, roztartym kminkiem, pieprzem i odrobiną mąki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso, przełożyć do garnka i chwilę podgotować. Na patelnię dolać oleju i usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i skórką z cytryny. Dodać ostrą i wędzoną paprykę w proszku (ilość wg gustu), starty imbir i liście laurowe. Usmażoną zawartość patelni wrzucić do garnka z mięsem i zalać wodą (tak, by przykryła mięso). Gotować, aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę – dorzucić do miękkiego mięsa wraz z upieczoną papryką. Gdy ziemniaki będą ugotowane zrobić zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodać szczyptę wędzonej papryki i pozostałą mąkę – smażyć kilka minut. Dodawać zasmażkę powoli do zupy i mieszać.

Przed podaniem doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s