Tarta mocno cytrynowa

Cytrynowa tarta1Już od dłuższego czasu chodziła za mną taka tarta – mocno cytrynowa, słodko-kwaśna i elegancka w swej prostocie. Wymarzony efekt osiągnęłam łącząc mój ulubiony, wielokrotnie wypróbowany kruchy słodki spód z przepisu Babci z nadzieniem cytrynowym  z „Mojego gotowania”. Na wierzch pozwoliłam sobie nasypać trochę cukru trzcinowego i migdałów, do których powoli się przekonuję i TA DAM!

Tarta cytrynowa:

Kruchy spód:

  • 1 ugotowane na twardo żółtko,
  • 200 g mąki krupczatki (można też dać zwykłą tortową),
  • 70 g cukru,
  • 150 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka.

Nadzienie:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • sok i skórka z 3 cytryn,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 garść płatków migdałów.

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z mąką, cukrem, solą i żółtkiem oraz mlekiem, jeśli masa jest za sucha. Ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę, podziurkować widelcem i schłodzić 15 minut w lodówce.

Po tym czasie podpiec spód tarty na biało w 200 stopniach. W międzyczasie w garnku wymieszać jajka z cukrem, sokiem i skórką z cytryn – lekko ubić. Dodać śmietanę i ponownie ubić. Tak przygotowaną masę lekko podgrzać, a następnie wylać na podpieczony spód. Tartę wstawić do pieca na ok. 15 minut.

Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym i migdałami – dopiec jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta, a brzegi tarty przypieczone. Deser ostudzić i już. Można podawać z lodami.

Cytrynowa tarta2

Advertisements

4 thoughts on “Tarta mocno cytrynowa

  1. Witam
    Bardzo lubię tarte cytrynową ale bez startej skórki z cytryny. na pewno wypróbuje kiedyś Twój przepis z mała edycją czyli więcej soku mniej skórki. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s