Pyszne podpłomyki z chorizo

Podpłomyki z chorizoPrzepis wzięty z „Mojego gotowania”. Znajdujący się tam rozdział o podpłomykach prezentuje się zachwycająco. Nie mogłam się zdecydować, który rodzaj zrobić w pierwszej kolejności, ale ostatecznie wybór padł na te z chorizo. Efekt? Rewelacja!

Podpłomyki z chorizo:

ciasto:

  • 1 dag świeżych drożdży,
  • 4 łyżki letniej wody,
  • 25 dag mąki,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli.

oraz:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 garści czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 chorizo,
  • 1 chili,
  • kilka łyżek gęstej śmietany 30%,
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ew. natka pietruszki.

Drożdże rozetrzeć z wodą. W misce wymieszać przesianą mąkę z mlekiem, oliwą, solą i drożdżami – wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka kulek, rozwałkować je cienko i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Obraną paprykę (najłatwiej zrobić to tym sposobem) pokroić. Cebulę pociętą w piórka zeszklić na oliwie, dodać chorizo w plasterkach i usmażyć. Każdy placek posmarować łyżką śmietany, ułożyć na nich paprykę, cebulę z chorizo, oliwki, posiekane chili, plastry szynki, posolić, popieprzyć i skropić oliwą. Można też posypać podpłomyki natką pietruszki. Piec w 200 stopniach na złoto.

Reklamy

One thought on “Pyszne podpłomyki z chorizo

  1. Rzeczywiście wyglądają rewelacyjnie i pewnie też tak smakują 🙂
    Gratuluję pięknego bloga oraz ciekawych przepisów. Chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Pozdrawiam i przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s