Domowe tagliatele z sosem pieczarkowym i boczkiem

Wstążki z sosem pieczarkowymKilka osób gdy usłyszało, że na urodziny dostałam maszynkę do robienia makaronu, chwyciło się za głowy i pokręciło nimi z niedowierzaniem, może nawet dezaprobatą. Jak można dawać kobiecie sprzęt kuchenny i jeszcze oczekiwać, że się ucieszy?! Otóż można! Ja ucieszyłam się bardzo, bo wreszcie będę mogła robić makaron samodzielnie, różnej grubości, o różnych kształtach, z pysznymi sosami i zupami. A przecież każdy dobrze wie, jak wspaniały jest smak domowego makaronu. Poza tym moja maszynka dzięki regulowanej grubości wałkowania ułatwi mi przyrządzanie pierogów i ravioli (nie lubię się męczyć z wałkiem). Dlatego z tego miejsca jeszcze raz dziękuję za cudną nową zabawkę :*

A poniżej przepis na pierwsze danie przygotowane z użyciem magicznej maszynki.

Domowe tagliatele z sosem pieczarkowym i boczkiem:

Makaron:

  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej.

Sos:

  • 1 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • pieprz,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • garść natki pietruszki,
  • garść startego parmezanu.

Makaron: Jajka zagnieść z mąką, wyrobić ciasto, uformować kulkę i zostawić na 30 minut pod ściereczką, by odpoczęło. Następnie postępować zgodnie z instrukcją maszynki, czyli dzielić ciasto na mniejsze części, wałkować najpierw na grubo, a potem coraz cieniej. Trzeba często podsypywać ciasto mąką, bo inaczej się przyklei. Przepuścić rozwałkowane pasy ciasta przez część tnącą na nitki tagliatele (lub inne) i gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty  (trzeba sprawdzać, bo świeży makaron gotuje się bardzo szybciutko). Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem.

Sos: Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i usmażyć na chrupko. Dodawać partiami pokrojone pieczarki i smażyć na złoto. Doprawić odrobiną soli i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i wsypać pietruszkę – poddusić 5 min. Wtedy sos jest gotowy, by przyjąć makaron 😉

Przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s