Clafoutis z brokułem i sosem czosnkowym

Clafoutis z brokułamiPrzepis na delikatny i świeży clafoutis znalazłam w lutowym numerze „Mojego gotowania”. Jak to zwykle bywa uwiodło mnie zdjęcie, choć nie bez znaczenia pozostał fakt, że miałam ogromną ochotę na brokuły. I na przysmażony boczek. Ale ja zawsze mam ochotę na smażony boczek – 0t taka słabostka… 🙂

Pomyślałam, że skoro na dworze szaro-biało, to niech chociaż na stole zrobi się zielono. Pokombinowałam i  wyszło całkiem zgrabne danko, które z każdym kolejnym kęsem smakuje coraz lepiej. Oryginalny przepis dotyczył mini-clafoutis, ale ja zrobiłam jeden duży i podałam go z pysznym, delikatnie czosnkowym sosem.

A tu cudna piosenka nominowana do tegorocznych Oscarów – klik.

Clafoutis z brokułem i sosem czosnkowym:

  • 1 brokuł,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 jajka,
  • 1 mały kubek gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem),
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 15 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • spora garść płatków migdałów,
  • 2 średnie ziemniaki.

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego greckiego,
  • szczypta soli,
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Ziemniaki obrać i ugotować al dente, a następnie pokroić w ćwiartki. Brokuła podzielić na różyczki i gotować przez 4 minuty w osolonym wrzątku – odcedzić. Boczek pokroić w sporą kostkę i usmażyć na oliwie – odłożyć (nie podjadając mimochodem połowy skwarków) . W miseczce ubić jajka ze śmietaną, serem, gałką, solą i pieprzem. Do masy jajecznej przesiać mąkę i porządnie wymieszać.

Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać do niego ciasto i ułożyć wszystkie dodatki (brokuł, ziemniaki, boczek) delikatnie wpychając je w ciasto. Całość posypać migdałami – zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ciasto się zetnie i zarumieni.

Sos: majonez wymieszać z sokiem z cytryny, solą, jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem. Podawać do ciepłego clafoutis.

Advertisements

2 thoughts on “Clafoutis z brokułem i sosem czosnkowym

  1. Witam
    Musze przyznać, ze pierwszy raz słyszę nazwę potrawy -Clafoutis:) Wygląda apetycznie ale ja nie lubię boczku więc chyba nie dane mi będzie jej zrobić:(
    Piosenka bardzo miła dla ucha ale mi Skyfall Adele bardziej się podoba i myślę, ze to ona zwycięży na oscarowej gali no ale poczekamy zobaczymy:)Pozdrawiam Dominika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s