Dopiaza, czyli dwie cebule

DopiazaIndyjskie smaki bardzo nam odpowiadają. A właściwie te pseudo-indyjskie, które są dla nas dostępne w polskich sklepach. Nie mające one ponoć nic wspólnego z prawdziwą kuchnią indyjską. Pamiętam program Gordona Ramsay’a opowiadający o jego wyprawie do Indii. Nawet on – smakosz jakich mało, był zaskoczony różnicą między tym co jadał i gotował w Wielkiej Brytanii, a tym co trafiło na jego talerz w jednej z restauracji w New Delhi.

Mam zatem świadomość, że to, co gotuję po indyjsku to takie polish indian, lecz mimo to, potrawy niby-indyjskie cieszą się u nas powodzeniem. Dzisiejsze danie na dopiazę („dwie cebule” – bo używa się tu dwóch odmian tego warzywa) jest świetne pod tym względem, że z łatwością można kontrolować jego ostrość i dopasowywać ilość przypraw do własnego widzimisię.

Dopiaza z kurczakiem (UWAGA: ilość przypraw można dowolnie zmieniać):

  • 2-3 łyżki oleju,
  • 8 szalotek (większe przekrojone na pół, a mniejsze w całości),
  • 2 liście laurowe,
  • 8 strąków kardamonu,
  • 4 goździki,
  • 1 suszone chili,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 drobno posiekane cebule,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru starty na tarce,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać połowę oleju i usmażyć na nim szalotki – odłożyć je na bok. Do rondla dolać resztę oleju i usmażyć w nim listki laurowe, kardamon, goździki, suszone chili i pieprz. Po ok. 3 minutach przyprawy wyjąć z oleju i wyrzucić, a na tak aromatyzowanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę, czosnek i imbir. Po 5 minutach dodać resztę przypraw i sól oraz wodę i pomidory – gotować ok. 10 minut, aż część wody odparuje. Do sosu dodać kurczaka i szalotki – przykryć i dusić, aż mięso i cała reszta będzie miękka.

Podawać z ryżem.

Reklamy

4 thoughts on “Dopiaza, czyli dwie cebule

  1. Bardzo lubię takie drobiowe dania:) Czy zamiast szalotki można użyć zwykłej cebuli, nie zmieni to za bardzo smaku potrawy?Pozdrawiam Dominika

  2. Można spokojnie użyć zwykłej cebuli. „Dwie cebule” w nazwie dania nie oznacza w zasadzie dwóch rodzajów użytej cebuli, a cebulę dodawaną w dwóch porcjach, przez co część cebuli jest zezłocona-skarmelizowana, a druga część zeszklona.
    Co absolutnie nie zmienia faktu, że i tak danie jest pyszne 🙂
    Pozdrawiam miłośników ostrego jedzenia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s