MyBigBakingProject #5 – Łatwy chleb razowy na maślance

Chleb na maślanceTaki chleb trzeba po prostu lubić. Rzeczywiście na korzyść przepisu przemawia łatwość jego wykonania i ograniczona liczba składników, jednakże co do smaku pozostawia on wiele do życzenia. Chleb smakuje trochę jak trociny, ale myślę, że może on przypaść do gustu miłośnikom zdrowej żywności i wszystkiego co pełnoziarniste, niskokaloryczne itp.

Łatwy chleb razowy na maślance:

  • 400 g mąki pszennej razowej,
  • 1/2 l maślanki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g miękkiego masła.

Wszystkie składniki wymieszać, masę przełożyć do foremki np. keksówki wyłożonej pergaminem. Piec 40 minut w 180 stopniach, aż skórka będzię chrupiąca, a patyczek suchy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s