Pasta e ceci – makaron z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycąDawno nie zaglądałam do „Włoskiej wyprawy Jamiego”. No, może nie dawno, bo nieustannie zaglądam do niej gdy robię ciasto na pizzę lub domowy makaron i chcę się upewnić co do proporcji. Ale dawno nie robiłam z niej czegoś nowego. Dlatego czas naprawić ten błąd.

Gdyby ktoś zapytał mnie jaki składnik podbił nasze serca w tym sezonie, to z pewnością oprócz różnorodności mąk (które zgromadziłam przy swoim projekcie związanym z pieczywem) wymieniłabym ciecierzycę. Jest fantastyczna! By zatem nie być gołosłownym przedstawiam przepis Jamiego na włoską, sycącą, zdrową, zimową zupę, lub jeśli damy mniej bulionu gęsty i konkretny makaron w sosie. Przewspaniały!

Pasta e ceci – makaron z ciecierzycą (z moimi zmianami):

  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu świeżego lub łyżeczka suszonego,
  • 2 puszki ciecierzycy lub ok. 600 g suchej, ale wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej al dente,
  • ok. 500 ml bulionu z kurczaka,
  • 100-150 g makaronu drobnego (kółeczka, kolanka, gwiazdki, literki – obojętnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • garść natki pietruszki lub bazylii.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekane cebulę, rozmaryn, seler i czosnek – dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut – warzywa mają być miękkie, ale nie przyrumienione. Ciecierzycę osączyć z zalewy lub wody, wypłukać i wrzucić do warzyw, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez pół godziny.

Łyżką cedzakową wyjąć do miseczki połowę ciecierzycy, a pozostałą w garnku zupę zmiksować blenderem. Do powstałej „papki” dodać odłożoną wcześniej ciecierzycę i wsypać makaron – przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż makaron będzie miękki. Uwaga! Zupy trzeba pilnować i często ją mieszać, by się nie przypaliła.

Jeśli danie jest zbyt gęste można je rozprowadzić niewielką ilością wrzątku, ale potem trzeba ją ponownie doprawić. Po przełożeniu potrawy do misek należy skropić ją dobrej jakości oliwą i posypać posiekaną pietruszką lub bazylią. Podawać z chlebem lub bez.

Advertisements

One thought on “Pasta e ceci – makaron z ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s