MyBigBakingProject #4 – pełnoziarnisty chleb czekoladowy

Chleb czekoladowyWyobraźcie sobie ciemny, ciepły, miękki chleb, pachnący kakao, a w nim malutkie grudki płynnej gorzkiej czekolady… Czy potrzeba pisać więcej? Chyba nie…
A tu muzyczka na dziś – piosenka, która „chodzi za mną” od kilku dni… (Annie Lennox – Why).

Pełnoziarnisty chleb czekoladowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej graham,
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki roztopionego masła do glazury.

Mąki wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, kakao i masłem. Powoli dodawać mleko i mieszać delikatnie dłonią. Dosypać czekoladę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 2 godziny. Piec 10 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 20 minut. Gorący chleb posmarować stopionym masłem i odstawić do wystygnięcia, lub odczekać jak my tylko kwadrans, by móc cieszyć się płynną czekoladą w środku chleba.

Reklamy

3 thoughts on “MyBigBakingProject #4 – pełnoziarnisty chleb czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s