Mój tort urodzinowy – pina colada

Tort pina coladaPina colada to jeden z moich ulubionych drinków. Dlatego gdy zobaczyłam ten piękny tort tutaj, wiedziałam już na 100%, że właśnie taki chcę sobie upiec na urodziny (powiedzmy, że kolejne 21…). Choć robiłam go pół dnia, ubrudziłam milion naczyń i, powiedzmy sobie szczerze, wydałam sporo pieniędzy, to efekt zwalał z nóg. Połączenie smaków okazało się idealne, a tort zdobył uznanie wśród wielu smakoszy. Dodaję go do stałego, choć bardziej odświętnego, repertuaru i z czystym sumieniem polecam.

Tort pina colada:

Biszkopt:

  • 6 jajek oddzielnie żółtka i białka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.

Mus ananasowy:

  • 1 duży świeży ananas,
  • 2 łyżki cukru,
  • puszka ananasa w syropie,
  • 2 łyżki likieru kokosowego,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Krem kokosowy:

  • 500 g sera mascarpone,
  • 1 opakowanie serka twarogowego deserowego,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki likieru kokosowego.

Poncz:

  • syrop po odsączeniu ananasów z puszki,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • ewentualnie sok ze świeżego kokosa.

Dodatkowo:

  • kokos pocięty w kawałki lub wiórki kokosowe.

Biszkopt:  Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 45 minut. Gdy patyczek będzie suchy należy wyjąć tort z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm. Ostudzić w piekarniku, odstawić, by stał się lekko czerstwy. Pokroić na 3 blaty.

Mus ananasowy: Świeżego ananasa pokroić w kostkę, umieścić w rondlu. Dodać cukier i likier kokosowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilkanaście minut, aż zmięknie. Zmiksować za pomocą blendera. Gotować jeszcze kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Ananasa z puszki odsączyć na sicie (syrop zachowując do ponczu), pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, zagęścić mus nieustannie mieszając. Dobrze ostudzić. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego kisielu.

Krem kokosowy: Mleko kokosowe, likier i cukier zagotować w jak najszerszym rondlu, zmniejszyć ogień do minimum i odparować do ilości nie większej niż jedna szklanka. Ostudzić. Mascarpone utrzeć z serkiem powoli dodając syrop kokosowy. Mieszać tylko do połączenia składników.

Poncz: Wymieszać syrop spod ananasa z wodą, spirytusem i ewentualnie sokiem ze świeżego kokosa.

Składanie tortu: Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę musu ananasowego rozłożyć na nasączonym biszkopcie, rozsmarować – ułożyć warstwę kokosowego kremu – docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z masą i kremem. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować kremem (boki również). Środek tortu wyrównać. Boki i ew. wierzch ozdobić miąższem kokosa lub wiórkami.

Tort jest najsmaczniejszy drugiego dnia po przyrządzeniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s