Domowy fast food – chili-nuggetsy z frytkami i sosami

Nuggetsy chiliNa urodzinowy obiad postanowiłam sobie pofolgować, a co 🙂 Zrobiliśmy zatem wspólnie coś sprawdzonego, kalorycznego, pikantnego i pysznego. Chili-nuggetsy z frytkami i dwoma fajnymi sosami. Choć to żadna filozofia, poniżej krótki przepis, a może bardziej inspiracja…

Chili-nuggetsy z frytkami i sosami:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka płatków chili,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Frytki:

  • kilka ziemniaków,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sos majonezowo-ketchupowy nasz ulubiony do frytek:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu.

Sos „piklowy”:

  • 1 duży ogórek konserwowy,
  • garść czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 duży kawałek marynowanej papryki,
  • 5 łyżek ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • szczypta chili w proszku.

Chili-nuggetsy: kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i chili w proszku. Bułkę tartą wymieszać z płatkami chili w jednej miseczce, w drugiej rozbełtać jajko. Kurczaka panierować w jajku i bułce, a następnie smażyć na oliwie na złoto – osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać.

Frytki: obrać i pokroić ziemniaki – smażyć w głębokim tłuszczu (można też wybrać zdrowszą wersję i upiec frytki w piekarniku).

Sos majonezowo-ketchupowy: składniki sosu wymieszać w miseczce.

Sos „piklowy”: pikle i oliwki bardzo drobno pokroić i wymieszać z chili, ketchupem i musztardą w kolejnej miseczce.

Advertisements

2 thoughts on “Domowy fast food – chili-nuggetsy z frytkami i sosami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s