Risotto z leśnymi grzybami

Risotto z grzybamiMiałam w zamrażarce grzyby. Całą mieszankę – borowiki, podgrzybki i maślaczki. Niedużo, ale w sam raz do risotto. Ponieważ risotto bianco zawsze robię tak samo, czyli wg receptury Jamie’go Olivera, zamieszczam tutaj link do sprawdzonego przepisu – klik. A cała sztuka polega na tym, by po wyłączeniu ognia pod ryżem, a przed domieszaniem masła i parmezanu dodać przygotowane wcześniej grzybki (przepis poniżej). Potem, po odczekaniu 3 minut pod przykrywką danie można nakładać, posypywać parmezanem, pecorino lub grana padano i skrapiać świeżą cytrynką. A oto jak przygotowałam grzyby:

Grzyby leśne do risotto:

  • 3-4 garści mrożonych (ale rozmrożonych) grzybów, lub suszonych wcześniej ugotowanych,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią grzyby, posypać przyprawami i smażyć, aż większość wody odparuje i grzybki zaczną się rumienić. Na koniec dać masło i sok z cytryny i wymieszać.  Tak przygotowane grzyby można wykorzystać np. do risotto lub na pizzę i do wszystkiego tego, co nam tylko przyjdzie do głowy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s