Chorizo – moje ulubione

Tarta z chorizoUwielbiamy chorizo, szczególnie takie lekko przesmażone na patelni. Mmmmmmm….. Gdy gotuję coś na modłę hiszpańską, chorizo jest moim ulubionym dodatkiem, dopełniającym całość i nadającym potrawom ostrości, paprykowego temperamentu i cudnego koloru.

Dzisiejsza tarta przypomina nieco pizzę, ale jest delikatniejsza i bardziej wykwintna.

Pikantna tarta z chorizo:

  • kruchy spód wg przepisu Jamiego – tu,
  • 200 g chorizo,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • 2 jajka,
  • 1 mały jogurt grecki,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • płatki chili,
  • oregano.

W miseczce wymieszać jajka z jogurtem i przyprawami (wg uznania). Na podpieczony na biało kruchy spód rozsypać ser, wlać masę jajeczną, ułożyć  pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory, a na końcu lekko podsmażone plasterki chorizo (odsączone z nadmiaru tłuszczu).  Zapiekać ok. 25 minut, aż jajka się zetną, a ciasto będzie złote. Przed podaniem posypać oregano.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s