MyBigBakingProject #2 – chleb piernikowy

Chleb piernikowy2Do wielkiego pieczywowego przedsięwzięcia podejście drugie, czyli chleb piernikowy, który przecudownie prezentował się na fotografii umieszczonej obok przepisu. Nic zatem dziwnego, że wybór padł właśnie na piękny, złoty chlebek, pachnący mi wprost z obrazka.

Po małych komplikacjach związanych z mąką (razową przyatakowały spożywcze mole – jak się pozbyć tego paskudztwa?? Ktoś ma pomysł?) i błyskawicznej akcji ratunkowej, czyli zdobyciu nowej mąki (dziękuję zaangażowanym), byłam w stanie dokończyć chleb, zajadany przez nas przez kolejne 2 dni. Bo ten wypiek najlepszy jest właśnie wtedy, gdy swoje odleży zawinięty w czystą ściereczkę. A jaki jest? Bardzo bardzo pachnący, wilgotny (wręcz lepki), słodki i zwarty. Niezwykle smaczny i w gruncie rzeczy łatwy do zrobienia. Ma chrupiącą, złotą od miodu skórkę i pyszny miąższ.

Na bank do powtórzenia, może w okolicach kolejnych Świąt Bożego Narodzenia.

A dzisiejszy post jest 400 wpisem na Kulturze Kulinarnej. Niezły wynik!

Chleb piernikowy:

  • 300 g miodu,
  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej (samodzielnie zmiażdżone: kardamon, cynamon, imbir i anyż – proporcje wg uznania),
  • posiekana skórka z 1 pomarańczy,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania keksówki.

Mleko podgrzać z miodem. Gdy zacznie się gotować wyłączyć. W misce wymieszać mąkę z migdałami, sodą, solą, przyprawami i skórkami. Dolać mleko z miodem i jajko – wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wlać do niej ciasto – wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzić przed podaniem.

Chleb piernikowy1

Advertisements

2 thoughts on “MyBigBakingProject #2 – chleb piernikowy

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s