Torcik serowo-kokosowy z raffaello

Torcik serowo-kokosowyTak jak wspominałam wczoraj, postanowiłam poszerzyć swój repertuar tortowy i wypiekowy. Ponieważ uwielbiam raffaello zwróciłam uwagę na ten przepis przeglądając przed świętami jakieś stare wycinki z gazet kulinarnych i nie tylko. Torcik spodobał mi się ponieważ bardzo sympatycznie się prezentował, jego prosta i elegancka dekoracja wyglądała na w miarę łatwą do zrobienia, no i oczywiście mieliśmy ochotę na coś słodkiego i kokosowego do kawy. Decyzja zapadła i tak oto powstał nasz torcik. Przepis na pewno do powtórzenia, jednakowoż następnym razem dam do serka więcej cukru, gdyż ten był nieco kwaskowy.

Torcik serowo-kokosowy z raffaello:

ciasto:

  • 170 g mąki,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

krem:

  • 500 g serka waniliowego (z wiaderka),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru.

dekoracje:

  • małe opakowanie raffaello,
  • 100 g wiórków kokosowych (ja miałam takie nasiąknięte alkoholem, pozostałe z robienia domowego malibu – przepis tutaj).

Jajka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką i proszkiem. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy (22 cm) i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Gdy wystygnie przeciąć na dwa placki.

Masło utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać i wymieszać z serkiem. Masę serową delikatnie połączyć z maślaną.

Połową kremu przełożyć blaty tortu, resztą wysmarować wierzch i boki. Ciasto dokładnie pokryć wiórkami (z wszystkich stron) i udekorować kulkami raffaello. Schłodzić.

Torcik serowo-kokosowy2

Reklamy

5 thoughts on “Torcik serowo-kokosowy z raffaello

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s