Wytrawne tosty francuskie

Tosty francuskie na słonoPrzepis zaczerpnęłam z bloga White Pepper. Od razu spodobał mi się pomysł z wytrawną wersją francuskich tostów na śniadanie. W dodatku z suszonymi pomidorami i bazylią… – wymarzony niedzielny poranek. Jeszcze tylko kawka z mlekiem i miodem i można zaczynać dzień. W oryginalnym przepisie całość była jeszcze posypana szczypiorkiem, ale ja o nim zapomniałam…

Francuskie tosty z suszonymi pomidorami:

  • 8-10 kromek średnio świeżej/czerstwej chałki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka suszonych pomidorków,
  • żółty kozi ser – starty,
  • suszona bazylia,
  • masło klarowane,
  • szczypiorek.

Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Każdą kromkę porządnie namoczyć w powstałym płynie. Przygotowane kromki smażyć na klarowanym maśle, po odwróceniu ich na drugą stronę należy posypać grzanki posiekanymi pomidorami, bazylią i serkiem. Gdy chałka jest już złotobrązowa można ją podawać. Ewentualnie posypać szczypiorkiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s