Placek po „węgiersku”

Placek po węgierskuNie wiem ile ma wspólnego z prawdziwie węgierskim plackiem ziemniaczanym, ale u nas w domu tak właśnie wygląda ta potrawa. Od lat, od zawsze, i już. Nie ma w niej nic odkrywczego, ale nie zmienia to faktu, że zawsze cieszę się na samą myśl o sobotnim obiadku z gorącym plackiem w roli głównej.

Zamieszczam ten przepis tu na blogu, by nie przepadł gdzieś w czeluściach niepamięci, lecz był tutaj, pod ręką, gotów do użycia 🙂 Z apetycznym zdjęciem na dokładkę 🙂

Placki po „węgiersku”:

  • 1/2 kg karczku wieprzowego (chudego),
  • 1/4 kg pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżka mąki,
  • usmażone wcześniej placki ziemniaczane (nie podaję przepisu, bo każdy ma swój własny ulubiony).

Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę – odłożyć. Mięso pokrojone w dużą kostkę popieprzyć i podsmażyć na oleju z wszystkich stron. Do karczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę paprykę, pieczarki i ogórki. Dusić pod przykryciem ok. 1/2 godziny. Z mąki i odrobiny wody zrobić zagęszczacz – dodać go do sosu i gotować, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem, koncentratem i wędzoną papryką.

Podawać na dużym i ciepłym placku ziemniaczanym, przykryć drugim plackiem i ew. polać od góry sosem.

Reklamy

One thought on “Placek po „węgiersku”

  1. U mnie w domu placek zawsze wyglada cos jak a’la omlet zgiety w pol 🙂 ale musze przyznac ze Twoja wersja jest oszalamiajaca! Moj mezczyzna polubil nasze „polskie” placki wiec mu takie zaserwuje na obiad na pewno!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s