Panini – mmmm…pycha!

Panini2Kolejną okazją do wypróbowania mojego urządzonka były panini – grillowane kanapki, w tym przypadku z bagietki, wypełnione samymi smakołykami – bazyliowym pesto, grillowanym kurczakiem i mozzarellą. Moje panini miały być daniem obiadowym, zatem podałam je z zielonymi warzywami, dzięki czemu porządnie się najedliśmy i nikt nie marudził, że „za mało”.

Panini3

Panini z grillowanym kurczakiem:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 bagietka,
  • 4 łyżki bazyliowego pesto,
  • 4 plastry mozzarelli.

marynata:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Piersi umyć, osuszyć i przekroić tak, by powstały 4 plastry. Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej kurczaka – marynować przez całą noc.

Kurczaka zgrillować na złoto-brązowo i odłożyć. Bagietkę pokroić na 4 porcje. Każdą z nich przekroić, posmarować pesto, wyłożyć mozzarellą i umieścić między dwiema połówkami bagietki plastry kurczaka. Tak przygotowane kanapki grillować na chrupko. Podawać na ciepło z warzywami lub surówką.

Panini

Advertisements

4 thoughts on “Panini – mmmm…pycha!

  1. Rzeczywiście wyglądają przepysznie. Jakim urządzeniem grillujesz bagietki i mięso? Masz grill elektryczny czy coś innego? Nie mam piekarnika z funkcją grillowania więc zastanawiam się jak to zrobić żeby wyszło tak przepysznie jak u Ciebie. Pozdrawiam

    • Mam urządzenie wielofunkcyjne – opiekacz do kanapek, gofrownicę i grill w jednym. Użyłam wkładek grillowych. Co prawda grube bagietki ciężko było zamknąć w opiekaczu, ale w końcu się udało i drań się domknął 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s